Point of Origin Architecture

Type your paragraph here.It is important to use a material that will allow the pavilion to glow at night
with light radiating from the interior and highlighting the pavilion itself at
night, making it visible to pedestrians, drivers and tenants of surrounding
buildings as a statement that marks the spot of activities taking place at
the site. During the day, the material to be used for the construction of the
pavilion should work to the inverse. It should allow the light to penetrate
its interior. The glass panels’ inlays should help frame views from across
the canal. The “structural skeleton would be made of laminated wood
frame hold together by bolts to allow the rigidity necessary, yet, light
enough for transportation and storage convenience. The floor and “exterior
ribs” will be in wood to bring the warm touch of wood that will also corelate
to the color and material of the main Light Box building.
The use of materials should be use to a minimum selection of no more
than three (3):
1- Pentaglas Panels
2- Aluminum bolts
3- wood
The choice of materials for the pavilion is to reinforce, literally, the concept
of “the light box”, as well as, to help in its intended function. During the
day the source of light will be the natural light that will filter in through the
panels and opening around the structure. During the night, the light
source will be provided by tracking lights mounted and attached on the
structural ribs above head. This will give flexibility for adjustments as necessary.

The “Light Box”
The concept for our pavilion was inspired by the metaphor of a light
box that celebrates art expositions, gatherings and other art related
activities that will take place at the, Light Box, the sponsor of this
competition. The idea is to create a temporary element that can be
assembled and disassembled and put away. This element will glow
during the night time and filter light to its interior during the daytime.
It would light its surrounding context with different types of light that
will be projected out in a diffused, direct or broken state through the
use of translucent and transparent pentaglas panels which are 100%
recyclable and fixed wood louvers. This will cause the light to hit the
ground around the pavilion, the water surface in the Basingstoke
canal and the stone veneer on the privacy wall facing Victoria Way, to
bounce back, projecting and diffusing itself around the light boitself.
On one side of the pavilion the wall and floor forms a chamfer edge
that works as a buffer preventing an observer from getting too close
to the display object. The pavilion itself is form by three modules, with
the module in the middle being higher than the two on the side providing
a gap to allow natural or artificial light to zip in and out of the
pavilion. We wanted to give some level of dynamic and movement to
the pavilion rather than providing a more rigid form. An eyebrow on
both extremes of the pavilion provides a transitional threshold between
the outside and interior space as well as to mimic the roof eyebrow
that extend over the entrance to the Light Box building. 

The Art Fund Pavilion, London